Fesztiválnyitó gondolatok

A mai napon emlékezünk a kezdetekre, a régmúltra, már amennyire vissza tudunk emlékezni. Nem könnyű, tudniillik, el lehet mondani a teljesség igénye nélkül, hogy emlékezetünk szerint mikor mi volt, de a rendezvények hangulatát, izgalmát, örömét, esetleges bakijait, bánatát, meg kellett élni, azt nem lehet egy visszaemlékezésben közvetíteni.

Mindenesetre 1987. szeptember 16-án volt az első fesztivál, akkor Népdal- és Néptánctalálkozó, itt Egerben. Az andornaktályai Foglalkoztató Intézet akkori igazgatójának, Herzog Tamásnak nevéhez fűződik a megálmodás, és a megvalósítás. 30 év elteltével megállapíthatjuk, hogy nem várt távlatokat nyitott meg a rendezvény, hiszen a néptánctalálkozók voltak csírái az összművészeti fesztiváloknak, és a Speciális Művészeti Műhely megalakulásának.

Mit jelentett egy ilyen találkozó az intézményeknek, az intézményekben lakóknak és dolgozóknak?

Egész éven át tartó lázas készülődést, rendszeres foglalkozásokat. Hatására bővült a szabadidős foglalkozások, a hasznos időtöltések köre, melyek által a lakók személyisége jelentősen fejlődött, életminőségük javult. A felkészítők igyekeztek évről évre színvonalasabb produkciókat összeállítani, megmérettetés, elismerés volt a találkozón való részvétel. Az intézmények igyekeztek összekötni a fesztiváli utazást egy-egy kirándulással, ez ugyancsak motiválta a lakókat a felkészülésben.

Én a tolna megyei regölyi Foglalkoztató Intézet igazgatója voltam ebben az időben.

1989-ben Tamásiban ápoló – gondozók részére egyhetes tanfolyamot szerveztek. Az ország területéről érkeztek a hallgatók, az előadók pedig a Bárcziról Dr. Göllesz Viktor és Kemény Ferenc tanszékvezető tanárok voltak. Mint legközelebbi intézet, hozzánk, a regölyi foglalkoztató intézetbe hozták el a hallgatókat intézménylátogatásra.

Bemutattuk az intézményt, az itt folyó munkát, majd a lakók tartottak egy kis műsort, vers, színdarab, táncok. A műsor után megkérdezte Göllesz tanár úr: „Mondja kedves kolleganő! Van-e tudomása arról, hogy hány intézetben foglalkoznak színjátszással?” - mert ő még ilyet nem látott! Nem tudtam, de megkaptam a feladatot, hogy mérjük fel, és őt értesítsem, mert jó lenne, ha a népdal - néptánc mellett lenne egy Versmondók és Színjátszó Csoportok Országos Találkozója is.

Elvégeztük a feltérképezést, és 1990-ben megszerveztünk az intézmények képviselői számára egy ilyen találkozót Tamásiban a Művelődési Házban. A résztvevők egyhangúan az országos találkozó megszervezése mellett döntöttek. Így 1991-ben megszerveztük a Versmondók és Színjátszó Csoportok első Országos Találkozóját Tamásiban.

Összesen 4 országos találkozót szerveztünk párhuzamosan az egri népdal - néptánc találkozóval, állandó rangos zsűrivel. A találkozókat a lakók által előadott Palotással, bécsi keringővel, csárdással, polkával, latin mix-el nyitottuk meg, így a későbbiek folyamán a fesztiválokon önálló kategóriaként szerepeltek a társas táncok.

Valamennyi találkozóra jellemző volt a sok-sok izgalom (fellépőkre és felkészítőkre egyaránt), sztárvendégekkel történő találkozás, esténként a felszabadult szórakozás, a diszkók. Új barátságok, szerelmek szövődtek. A dolgozók esti összejövetelein tapasztalatcserék, éjszakába nyúló beszélgetések voltak.

Ezek után felvetődött a gondolat, hogy ne külön-külön szerveződjenek a találkozók, hanem legyen összművészeti fesztivál.

Jóleső érzés visszaemlékezni a kezdetekre, látni az azóta folyamatosan nyomon követhető fejlődést, a változásokat. Örülök annak, hogy a mérföldkőtől napjainkig részese lehettem az eseményeknek!

 

Dunai Jánosné

Last modification: Cs 18 jan. 2018

Támogatóink