Szakmai értékelés - Zene, ének

Egy csodálatos hét újra együtt. Egy fantasztikus nyitókép, mely igazán arról szólt, amiért az egyesület dolgozik. A produkciók hatalmas művészi értékkel bírtak, mind, egytől- egyig. A műsorszámok az integráció jegyében álltak össze. A jókedvű próbák után, a produkciók színvonala igazi vastapsra késztette a népes közönséget. Jó érzés volt mind a színpadon, mind a nézőtéren lenni, melyet saját tapasztalatból mondhatok. A nyitóképet a Bólyi Zenekar zárta, most is megmutatta, hogy lelkes, nagy zenei tudással bíró felkészítőkkel, milyen lélekbe markoló, felemelő produkcióra képes egy csoport.

A fegyelem, odafigyelés, kitartás és koncentráció, mely a műsorukat jellemezte példa értékű lehet bárkinek. A művészek, akik együtt léptek a zenekarral a színpadra, úgy gondolom, azon kívül, hogy támogattak egy jó ügyet jelenlétükkel, művészetükkel, biztos vagyok abban, hogy maradandó élménnyel tértek aznap nyugovóra.

A hét folyamán sok- sok színes, változatos, jó és kevésbé jó produkciót láthattunk. A zenei produkciók többsége intézményi zenekarok bemutatkozásából állt, melyet énekkari és egyéni énekes produkciók színesítettek.

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Hétszínvirág Napközi Otthon, Gyöngyös, Gyöngyszem Zenekar

Egy modern, sláger számokból álló blokkot hallhattunk a zenekartól. Nagyon szép és tiszta volt az egyéni ének a Bodzavirág című dalban. Gyönyörűen kigyakorolt, feszes tempójú ritmusok lettek kidolgozva a dallamokhoz, de legjobban a Happy című dalban élt a zenekar. A hangosítással sajnos itt is voltak problémák, de ez nem vett el a művészi értékből. Gratulálok!

Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon, Balmazújváros

Sol Singers Énekegyüttes – „Őrült Karnevál”

Az énekkar az idén egy új stílusba kóstolt bele. Ez is jól állt nekik, de érezhető volt a bizonytalanság, az, hogy nem a saját vizükön eveznek. A dalok jók, a ritmus is, de figyelni kell jobban a színpadi jelenlétre, hogy a színpad ne boruljon fel, ne hangsúlyozzunk ki egy embert ilyen erőteljesen. Nekem tetszett, hogy mernek váltani, új stílusokat megismerni.

Seres Gábor éneke sajnos most nem sikerült, ez nehéz volt neki, bizonytalan és hamis volt. Nagyon szeretem, ahogy ő énekel, de meg kell találni a neki való dalokat.

Csongrád Megyei Szivárvány Otthon, Hódmezővásárhely

Arpeggio Nuovo Zenekar

A produkció gyönyörű, reneszánsz hangzatot hozott az előadás során. Sok színű hangszerkészlettel dolgoznak, jól összekomponálva. Nagyon jók a tempóváltások. Kicsit hosszú volt a műsor, a végére érezni lehetett a koncentráció lankadását. A hangulat annyira jó volt, hogy az embernek kedve lett volna felugrani, táncolni. Az éneknél figyelni kell az énekes stílusára, mert nem minden áll jól neki, és érezni lehetett, hogy melyik számot nem érezte magáénak.

Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum, Dévaványa, Bíbic Citera Zenekar

Ismét új embereket is láttam a színpadon. Sokkal magabiztosabbak voltak az idén, mind a fiatalok, mind Erika is. Sokat fejlődtek a múlt év óta, látszik a kitartó munka.  Szuper lenne, ha sikerülne éneklésre bíztatni egy- egy szereplőt is.

Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Margaréta Rehabilitációs Intézménye, Regöly, Színborák

Sokat fejlődött a zenekar, az énekek magabiztosabbak, a ritmusok pontosak voltak. Örülök, hogy az idén nem az idegeskedés jellemezte a zenekar tagjait. Sajnálom, hogy az énekeseket nem emeltétek ki, jó lett volna látni ki a főszereplő. Az énekkel kísért daloknál nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő hangmagasságot, mert akkor tud igazán maradandót nyújtani. A fellépéseken nagyon fontos, hogy hogyan öltöztetjük fel a zenekart. Mindig figyeljünk arra, hogy milyen műsor részesei vagyunk, az milyen öltözéket kívánna meg. Számomra öröm volt nézni, hogy a hölgy énekesetek milyen sokat fejlődött és mennyire jól érzi magát a színpadon, éneklés közben. Nagyon szép volt a „Csodálatos világ” című dal. Remekül lett hangszerelve, nagyon jól lettel elosztva a versszakok, szépen szólt. Magyar János katonaénekei szépek voltak. Gratulálok a dalválasztásokhoz!

MKRT Pándy Kálmán Otthona, Mohács

Mohácsi Dobzenekar – Dreams of Africa

Nagyon kevesen voltak az idén a színpadon. Az alap zene nagyon hangos volt és nem adta azt az élményt, amit a csapattól vártam. Remélem jövőre ismét a teljes csapatot láthatjuk!

MKRT Pándy Kálmán Otthona, Mohács, Énekkar – Zalatnay slágerek

Remek Zalatnay slágereket vittek színpadra. Szép, egységes volt a megjelenés, jó a hangzás és nagyon jó kedv volt a színpadon. A második számban sajnos a szóló éneket nem igazán lehetett hallani, majd a mikrofonnal is probléma volt, hogy hogyan kerül a színpadra. Sajnálom! A technikai kéréseket, jó, ha előre tisztázzuk az ilyen bakik elkerülése végett. Egy dolgot javasolnék viszont. Amikor a kis csapat színpadon áll, közönség előtt, be kell tartani a színpadi fegyelmet. Egy számot csúnyán elronthat, ha a fellépők beszélgetnek a színpadon. Összességében egy jó kedvű, remek társág produkcióját láthattuk. Gratulálok!

Foglalkoztató Intézet, Darvastó, Darvastói Fiatalok

Az egyéni ének nagyon szép volt, gyönyörű, tisztán csengő hang töltötte be a színházat, ha mindez a tehetség párosulna egy kis kisugárzással, magabiztossággal még csodálatosabb éneket hallhatnánk.

Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény, Polgárdi

Iparkodók - Demjén Ferenc: Várj, míg felkel majd a nap

Gratulálok az első nagyszínpadi fellépésükhöz. Nagyon fegyelmezett csapatot láthattunk, szép énekléssel. Külön megemlíteném, hogy két szólamban is énekeltek, ami nagyon nehéz. Kérésem a felkészítők felé, hogy minden fellépés előtt nézzék meg, hogy milyen a színpad, mekkora a méret, hova is kell állni. Veszélyes, ha egy mély színpadon nem látjuk, hogy az énekkar hátra csúszik, hiszen a pontosan a mélység miatt a hang már nem úgy terjed, a produkció veszít az értékéből. Nagyon hatásos volt a molinó megjelenítése, hiszen szinte mindenki a színpadon érezhette magát a héten elkészült életfa miatt. Remélem, még láthatjuk a kis csapatot.

Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény, Eger, Terra-Kotta Zenekar

Kezdeném az énekkel. Nélküled…. Olyan élményben lehetett része annak, aki ezt az éneket végighallgatta, hogy valószínűleg most is megborzong tőle.  Csak gratulálni tudok az énekeseknek és természetesen a felkészítőknek is!!!

A zenekar az egyik kedvencem volt az idei fesztiválon. Lendületes, vidám, de pontos, precíz előadást hallhattunk. Szuper volt, csak így tovább!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Mérk

Horváthné Varga Katalin - Koncz Zsuzsa: Mama Kérlek

Itt is azt tudom javasolni, hogy nagyon fontos, hogy miben állítunk színpadra egy fellépőt. Nem csak a ruha fontos, hanem bizony a kiegészítők is, pl. cipő. A hölgy énekénél javasolnám, hogy próbáljatok ki több hangmagasságot, ahol énekel, mert ez mély volt neki, valamint a mikrofon is messze volt tőle. Ha az apróságokra is odafigyelünk, az sokat javíthat egy- egy produkción.

Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona, Bélapátfalva, Csörgős zenekar

Egy csoport fellépésénél nagyon sokat jelent, hogy milyen a kiállásuk. A színpadképet mindig érdemes megtervezni, hiszen nagyon sokat jelent, hogy mit és hogyan akarunk láttatni. Fontos, hogy egy- egy hangszer hogyan szólal meg. Például egy xilofon. Ennek a hangszernek nincs akkora ereje, hogy hangosítás nélkül is elérje a kívánt hatást. Kérjétek meg a technikusokat, hogy hangosítsák ki a hangszert. A megjelenésbe az is fontos, hogy pl. egy kottát hogyan helyezünk el. Erre kottatartóként egy műanyag üveget nem igazán tartok alkalmasnak. Szép hangja van az énekes kislánynak, de nagyon bizonytalan, sokszor hamis volt. Ha felkészítő segít neki, akkor az ő hangja legyen mindig biztos és tiszta. A ritmuscsapatot csak dicsérni tudom. pontosan, ügyesen kísérték a dalokat.

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Kisléta, Freestyle Music Band

Új felállásban láthattuk a zenekart. A csapatban van nagyon jó énekhanggal rendelkező emberke. Jó lenne, ha rá helyeznénk a hangsúlyt. Úgy éreztem, hogy a felkészítő jobban előtérbe került, mint a zenekar. Meg kell találni az egészséges egyensúlyt. A ritmus csapatban volt egy kicsi fiú, kiváló ritmusérzékkel. Érdemes lenne neki kicsit komolyabb feladatot is adni.

Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona, Andornaktálya:

Color Rock zenekar, énekkar

Jó népzenei dalcsokrot állítottak össze, de minél változatosabban éneklünk egy dalt, annál nagyobb sikereket érhetünk el. Merjünk elrugaszkodni attól, hogy egy énekkar attól énekkar, hogy együtt, egyszerre énekelnek. Ennél a zenekarnál is nagyon fontos lenne, hogy a résztvevők képességeit vegyük figyelembe. A második dal nagyon magas volt, és ez hozta magával sajnos a hamis éneket is. Engedjétek meg, hogy a saját véleményem elmondjam. Ha egy műsorszám jó, lendületes, akkor a közönség tapsolni fog magától is, nem fontos direktbe tapsoltatni a közönséget.

Fenyves Otthon, Bánhalma

Magyar Magdolna - Népdal: Sudár magos, de magos

Magdolna sokat fejlődött, sokkal határozottabb lett az éneklése. Még mindig sokszor alul intonál, de jó lesz ez. Örülök, hogy még egy versszakot megtanult, jót tett a produkciónak.

Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény Foglalkoztató és Rehabilitációs Otthona, Putnok

Számomra az idei fesztivál kedvencei voltak. Minden passzolt, minden úgy volt, ahogy annak lenni kellett. Mint egy profi zenekar. Szuper felépítés, zene, ritmus, ének, színpadi jelenlét. Kiváló produkció. Örülök, hogy sikerült rábeszélni a csapatot, hogy megmutassák magukat a külső színpadon is. Gratulálok!!!

Összességében szerintem egy színvonalas műsorokban gazdag fesztiválon vagyunk túl. Nagyon jól éreztem magam és gratulálok minden csoportnak, minden felkészítőnek, akik évről évre eljönnek a fesztiválra és bemutatják az évi kemény, de sikeres munkájuk gyümölcsét.

Köszönet a sok munkáért! Remélem, jövőre újra találkozunk!

Kováriné Bujdosó Lilla, gyógypedagógus

 

Last modification: Cs 18 jan. 2018

Támogatóink