Szakmai értékelés - Modern tánc, társastánc

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület XXX. Speciális Művészeti Fesztiváljának programjai igazán méltónak bizonyultak ehhez a jeles születésnaphoz. Már a Nyitókép is minden eddiginél grandiózusabbra sikeredett, hálás köszönet a szenzációs rendezésért, a remek kivitelezésért! Talán ez az előadás bizonyította leghitelesebben azt, amit Műhelyünk képvisel: a folytonos haladást, a múltunkat őrző, de megújulni képes garantált minőséget.

A Műhely színpadán idén is szép számban láthattunk táncos produkciókat, melyek nagy része Botond Béla tanár úr áldásos tevékenységét dicséri. Ha az MSMME továbbképzéseit vesszük alapul, akkor mindenképp, de azt gondolom, ha csak szakmai értékelőként találkozunk vele akár egyszer is, olyan szeretettel odafordulást, szakértő segítséget kaphatunk, ami óriási lökést, kedvet ad a folytatáshoz. Továbbra is javaslom a táncos felkészítőknek is az MSMME továbbképzésein való részvételt. Nem csak, mert stabil alapokra tehetnek szert, hanem azért is, mert ezek a tavaszi hetek remek alkalomnak bizonyulnak egy kötetlenebb tapasztalatcserére a felkészítők között is, új inspirációt, ötleteket kaphatunk egymástól is épp a legfontosabb időszakban, a nyári fesztiválra való felkészülés előtt.

Idei táncos fellépőink (műfajonként, a bemutatás sorrendjében):

Modern tánc

Baranya Megyei Bóly-Görcsöny Egyesített Szociális Intézmény, Bóly

Bolyongó Táncegyüttes - Sirályok tánca

A látottakra leginkább a kellemes jelzőt használnám. A produkció sikeres volt színpadunkon, személy szerint pedig támogatom –táncosainkkal- azokat az érzéseket, hangulatokat színpadra vinni, amelyek ellazítják, pihentetik az előadót és a nézőt egyaránt, hangsúlyozva a mozgás feszültségoldó, terápiás jelentőségét. Ennek a célnak maximálisan megfelelt a sirályok tánca. Mozgásában azonban sokkal karakteresebben hangsúlyozhatták volna a sirály mozgását. A koreográfiában törekedtek a változatosságra, ennek ellenére kicsit sok ismétlést láttunk.

Tudom, hogy a táncosok eszköztára véges. Épp ezért, ha rövidebb zenét használnak, vagy a használt zenét vágják rövidebbre, ez elkerülhető.

Tipp: egy nagyobb „lepel” szükséges, nagyobb mozgástér a táncosoknak! Ha több darabból állítják össze a kelléket, semmiképp nem szabad középen rögzíteni, varrni, mert abban a funkciójában, amire a csoport használta, a táncosnak kényelmetlen és balesetveszélyes.

Változatosabb, érdekesebb lehet a produkció, ha a leplet mozgatók, segítőkből táncosokká válnak, és mozdulataikat pontosan megkoreografálják.

Jó alapötlettel, szépen mozgó táncosokat, szépre álmodott műsorszámot láttunk, még, ha néhol pontosítást is igényel a jelenet. Szívből gratulálok!

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Holdfény Otthona, Nagykanizsa

Élettér művészeti csoport - „Baj van a részeg tengerésszel”:

A produkció címére utalva azt kell mondanom, hogy a részeg tengerésszel valóban baj van. Pontosabban az a baj vele, hogy nincs vele baj. Távolról sem szeretném elhumorizálni a csoport munkájáról alkotott véleményemet, csupán arra utaltam, hogy a főszereplőt érdemes lett volna kicsit jobban mozgatni. Nem volt elég hangsúlyos a jelenléte a táncban. Részeget alakítani színpadon –különösen táncban- az egyik legnehezebb feladat. Ráadásul mindenki látott már részeg embert, tudjuk, hogyan mozog, hogyan egyensúlyoz, hogyan „közlekedik” tömegben, tehát mondhatjuk, hogy „a nézőtér erős kritikus”. Nagyon nagy vállalás ez. Technikailag különösen. (Hiszen hitelesen csak az tudja eljátszani, „eltáncolni” az egyensúlyát vesztett embert, aki tökéletesen ura saját testének.) Viszont, ha egy ilyen témát választ a csoport, alaposan ki kell dolgozni a történetet, ellenkező esetben értelmét veszti a cím. És milyen kár lenne érte! Mert a csoport remek! Láthatóan sokat készültek, próbáltak. Csinos, ízléses jelmezek a táncosokon, a nagy létszám ellenére is remek együttes munka a színpadon. A koreográfiát is a változatos térhasználat jellemezte, amit szépen megoldottak a táncosok. (Talán épp ezt a hibátlanságot zavarhatta volna össze néha az a bizonyos részeg tengerész, hogy tökéletesen illeszkedjen az előadás a címhez.)

Mindennel együtt: szórakoztató, kiforrott és alaposan kigyakorolt táncprodukciót láttunk a csoporttól, ami mögött nyilvánvalóan hatalmas munka van. Szívből gratulálok!

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely

Fatima és lányai Hastánc csoport, Zumba - Bachata:

Fatima lányai idén egy új úton indultak el, legalábbis ami fesztiváli bemutatkozásaikat illeti. Zumbáztak. Nagy meglepetés mégsem érte a látottak alapján közönségünket, a tőlük megszokott térszerkezettel, térformaváltás nélkül táncoltak, ami nem feltétlenül baj, ismerve a zumba sajátosságait. Ennek ellenére, ha már zumba, lehet, hogy kicsit alaposabban át lehetett volna mozgatni a csapatot. Egy-egy táncos esetében kicsit túlvállaltnak tűnt a mozgásanyag. Nem tudom, hogy egy érdekes kitérő, vagy egy valóban új út lesz-e a műfajváltás a csoport esetében, de az mindenképp a fejlődést segíti, ha –akár megrögzött hastáncosként is- kikacsintgatnak időnként más műfajok felé is. Érdekes kísérlet ez, nyilván még kicsit nehézkes, mint minden kezdet, és magán viseli az előző évek stílusát. Ha ez a kísérletező kedv megmarad, javaslom, hogy próbálják ki magukat egy táncos, de beszédesebb, tánccal beszélő „együtt játékban”, valamilyen örömtáncban. Azért mondom ezt, mert évek óta figyelemmel kísérem a csoport színpadi produktumát, és az a kép is előttem van, ahogyan ők a színpadon kívül viszonyulnak egymáshoz. Tudom, hogy a csapat táncosai nagyon szeretik egymást, felkészítőjüket is, valódi, jó hangulatú csapatot, már-már baráti kört alkotnak. Ha ezt a szeretetet valahogyan megpróbálnák színpadon is megmutatni nekünk, akár egy „mesélő táncos” produkcióban, még többet adhatnának a nézőknek. Egy jól megkoreografált történetben eltűnhetnének a képességbeli különbségek, és felszabadultan átadhatná magát minden táncos a közös alkotás örömének. A befektetett, kemény munka persze most is látszott a produkción, egyedülálló, üde színfoltjai ők Műhelyünknek. Szívből gratulálok!

Personimages, Párizs, Mister Nikolas

A Personimages kortárs produkcióit évek óta figyelemmel kísérhetjük, hála a Műhely nemzetközi kapcsolatainak. Munkáik kicsit mindig másak és kicsit mindig ugyanolyanok. Mesterük, felkészítőjük sajátos stílusában varázsolnak elénk hangulatokat, érzéseket, ezúttal pedig egy kerek történetet. Ők az élő bizonyítékai annak, hogy a tánc nyelve valóban nemzetközi, hiszen mondandójukat, meséjüket mindannyian értettük. Érdekes élmény kicsit betekinteni más országok műhelyeinek munkásságába, új ötleteket, inspirációt kaphatunk tőlük. Tökéletes partner ebben a Personimages társulata, most is ADTAK nekünk. Merész, látványos kellékhasználat jellemezte ezt a produkciót, és még ha egy-egy kellék nem is feltétlenül „működött” úgy színpadunkon, mint esetleg a próbateremben, remekül megvalósították elképzeléseiket. Számomra külön élmény volt Botond Béla tanár úr keze nyomát is felfedezni műsorukban, ugyanis koreográfusuk rendszeresen részt vesz az MSMME továbbképzésein tanár úr csoportjában, és bár társulata nem társastáncos, idén bécsi keringő elemeket is felfedezhettünk jelenetükben. Szívből gratulálok!

Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye, Debrecen, Napsugár Tánccsoport - Emlékeink

Hatalmas munka egy ekkora létszámú csoportot oktatni, koordinálni, irányítani. Minden elismerésem a felkészítőké. Egyben óriási lehetőség is, hiszen elég egy jó térhasználat, és máris látványt tudunk produkálni. Nagy vállalás az övék, hogy együtt, egyszerre állnak színpadra, ráadásul táncprodukcióval, ami már a csoport nagy létszámát tekintve is rendkívül helyigényes, úgy próbaterem, mint a színpad mérete szempontjából. Egy kisebb színpadon nem is tudom elképzelni a csoportot, egyszerűen, mert nem férnek fel. Nyilván ez az oka annak, hogy a koreográfia elég statikusra sikeredett. Fegyelmezett, nagyon figyelő és nagyon akaró táncosok dolgoznak együtt. Tudom, hogy nehéz, mégis arra bíztatnám a csoportot, hogy kicsit jobban táncolják, mozogják be a rendelkezésre álló teret, bánjanak merészebben a csapat nagy létszáma adta lehetőséggel. Egy koreográfián belül is van lehetőség arra, hogy embereket/párokat/csoportokat válasszunk le a többiekről, külön feladattal színesítve a produkciót. A legegyszerűbb mozdulat is lehet nagyon látványos ennyi embertől, mert ügyesek a csapattagok. Javaslom, hogy bátran menjen fel a színpadra a csoport vezetője, segítője, ha igényli a jelenlétét a csoport, és valahogyan csempéssze be magát a táncosok közé, mert egyértelműen levon a látottak élvezeti értékéből, ha tánc kategóriába nevezett előadóknak valaki szemből „vezényel”. Ezzel együtt is jó érzés egy ilyen népes, lelkes tánccsoportot látni fesztiválunk színpadán, manapság ritka kincs az ilyen. Kívánom, hogy őrizzék meg a lelkesedésüket és legyenek kicsivel bátrabbak! Szívből gratulálok!

Szőke Tisza Otthon, Tiszaug, Zumbarátok - Zumba

Népszerű, slágeres zeneválasztás, jó képességű csapattagok, vidám előadásmód jellemezte a Zumbarátok előadását. A zenék talán túlzottan is hangsúlyosak voltak. Értem a szándékot, és valóban jó a gondolat: a legnépszerűbb filmek betétdalaira, a legismertebb slágerekre dolgozni hálás feladat, hiszen már az első pár hang/ütem hallatán azonnal tapsol mindenki a nézőtéren. Mégis, mintha itt kicsit el is nyomta volna a táncosokat a zeneválasztás. Javaslom alaposan átgondolni, megszerkeszteni a koreográfiát, hogy a választott zene ívével szinkronban emelkedjen a mozgás dinamizmusa. Különböző térformákkal lehet még színesíteni produkciót. Ha egy népszerű zumba videót megnézünk az interneten, többnyire valóban azt látjuk, hogy a táncosok egy helyben táncolnak végig. Ezek azonban általában képernyőre szánt koreográfiák, többnyire oktató célzattal. Nem színpadra készültek. Mint ahogyan egy zumba edzés sem. Javaslom, hogy jobban mozogják be a teret. Bármilyen vicces is egy alapötlet, önmagában nem eladható. Fel kell építeni, ki kell dolgozni. Ha apáca jelmezben jelenik meg a színpadon a táncos, a nézőnek értenie kell, el kell hinnie, hogy ő valóban az, illetve azt is, hogy valójában nem az, miután megszabadul a jelmezétől. Arra gondolok, hogy ha egy gospel kórust hallok énekelni, aztán pedig egy rocky szólal meg, az önmagában nem magyarázat az átváltozásra, ha a táncosok mozgása, viselkedése, lépésanyaga ugyanaz marad. Összességében sok szép mozdulatot láttunk a csoporttól, és sok jó ötletet. Bevállalós, tehetséges a csapat, a felkészítők pedig jó érzékkel választanak valóban vicces témát. Kicsit alaposabban ki kell dolgozni a történetet és hibátlan lesz a produkció. Szívből gratulálok!

Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény, Polgárdi

Iparkodók - Gyertyatánc

Tökéletes zeneválasztás egy működőképes, jó ötlethez. Varázsolni akartak az Iparkodók, és a varázslat megszületett. Néma csöndben figyelte őket a nézőtér, miközben ők nagyon szervezetten, nagyon pontosan tették a dolgukat. Kis próbaterem, nagy színpad: valószínűleg ez eredményezhette azt, hogy kicsit „tömörnek”, zsúfoltnak éreztem ott a színpad közepén a táncosok elhelyezkedését. Tudom, hogy nagyon kényelmetlen, és gyakorlatilag tavasztól „munkaidőben” kivitelezhetetlen is, de mindenképp érdemes lenne sötétben, vagy csak nagyon kevés fényben próbálni a formációt már a legelső próbától, de az utolsó időkben mindenképp. Más térformák mutatnak jól ugyanis teljes fényben, mint sötétben. Ott „ugranak ki” azok a bakik is, amiket időben még lehet javítani, és ami talán nem is vehető észre egy világos teremben. (Eltakarja a saját kezével a táncos a saját kellékét, vagy épp a mellette álló ember kellékét, stb.) Valamivel több „meglepetést” lehetne még csempészni a koreográfiába. Fokozni a hatást egy kerettel, egy ívvel, egy történettel. Adott esetben többfajta fényforrást lehet még használni, vagy többféle színt, ezzel hangulatokat, érzéseket mesélni el, ilyen „történetekre” gondolok, mikor ezt írom. Semmiképp nem tekinteném ezt egy befejezett próbálkozásnak a csoport helyében. Ismerve szorgalmukat, felkészítőjük kreativitását, mindenképp dolgoznék hasonló „fényeskedős ötleten”, mert a csoport tagjai képességeiket meghazudtoló magabiztossággal varázsolnak a sötétben. Nyilván ez a sok befektetett munka eredménye. A nézők pedig mindig örülnek, ha valami szokatlant, különlegeset kapnak. Az Iparkodók felkészítőjénél pedig ötletekben nincs hiány. Valódi kis „nap fénypontja” produkció volt ez, és a maga nemében egyedülálló. Szívből gratulálok!

Szlovákia, Sabinov, Grease

Valódi fesztiváli hangulatot teremtettek a szlovák csoport táncosai fellépésükkel. Igényes koreográfia, hibátlan jelmezek, vicces karakterek, ötletes kellékek színesítették műsorukat. Szerethető, hallatlanul vidám produkció volt az övék. Külön kiemelném, hogy úgy idézték meg a musicalből ismert világot, hogy közben saját történetet meséltek, a csoportra szabott, saját koreográfiával, nem túlvállalt, de igényes lépésanyaggal. Köszönjük az élményt, szívből gratulálok!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló-Gondozó Otthon, Nyírbéltek, Bélteki csoport - „Lehetsz király!”

Számomra nagyon jó érzés újra látni fesztiválunk színpadán - ahogy mondanánk - „szabolcsi”, (esetükben persze nyírségi) művészeti csoportot, hiszen jómagam „szatmári leánykaként” láttam meg a napvilágot, és mivel itt élek máig, ismerem megyénk adottságait, és persze azt is tudom, hogy a művészeti munka is létezik, még, ha az előző években nem is mutatkoztak meg a Magyar Speciális Művészeti Műhely színpadán. Elsősorban azt köszönöm, hogy újra jelen vannak, hála felkészítőik akarásának és a támogató vezetésnek, ami azzal a reménnyel tölti el kis fesztiváli családunkat, hogy a „ritkán látott rokonok” újra többet lesznek velünk, köztünk. Ahogy amolyan szabolcsi szlengben mondanánk: a srácok nagyon éltek! Hallatlan lelkesedéssel színpadra lépő táncosokat, mozgalmas, vidám produkciót láttunk. Szerencsés a Bélteki Csoport abban is, hogy tehetséges, képességes emberek vannak jelen társulatukban. Nem tudom, mennyire állandó irány a musical tánc náluk, vagy csak egy egyszeri választás, mindenképp támogatom, mert ebben az „elmulatósodott” világban a színházat hozza el nekünk, a musicaleket ismerteti meg annak a térségnek az ellátottaival, akiknek igen kevés lehetőségük van arra, hogy élőben nézzenek színházat. A megvalósításban láthatóan a Budapesti Operettszínház előadásának koreográfiáját vették alapul, (még, ha ez nem is jelent meg a produkció konfjában). Ez eredményezte azt, hogy az ismert refrén mára ikonikussá vált táncmozdulatait együtt táncoltuk velük a nézőtéren is. Bátorítom a csoportot a saját ötletek megvalósítására is. Nem kell feltétlenül másolni, sőt: szívesen látnám a saját megfogalmazást még a legismertebb musical betétdalokra is. Lehet előtte/közben játszani is (sőt kell), az nem vesz le a táncos jellegből, sőt, akár egy mini keresztmetszetet is szívesen néznék tőlük, mert alkalmas rá a csapat! Szeretettel üdvözlöm a Bélteki Csoportot körünkben! Az újabb találkozás reményében is, szívből gratulálok!

Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum, Magyarbánhegyes, Polip tornacsoport - Térdbalett

A mozgás, a „torna”, a tánc terápiás jelentőségét mindannyian ismerjük. Elképzelem, ahogyan a Polip tornacsoport próbált ebben a produkcióban. Minden bizonnyal rengeteget gyakoroltak már arra is, hogy táncosaik megértsék, hogyan is fog mutatni a kész műsor a színpadon. Bizonyára sokat méltatlankodtak is közben, nem egyszerű megvalósítani technikailag sem egy ilyen produkciót. Ám ami a legfontosabb, valószínűleg sokat nevettek a próbák során. Egy ilyen műsorszámnak talán ez a legnagyobb értéke. Olyan szintű együtt munkát igényel ugyanis, ami nem lehet más, mint egy jó hangulatú csapatépítés. A produkció technikai megvalósításának nehézségeit is figyelembe véve viszonylag egységesen dolgoztak, ügyesen megoldották a vállalt feladatot. Színesíteni lehet még akár valóban táncoló szereplők bevonásával a műsort, esetleg egy ötletes kerettörténettel színjátszó szereplők bevonásával is akár, mert maga az alapötlet különleges, de kicsit hosszúnak hat, ha nem történik más a színpadon, illetve, ha előadásuknak nincs szerkesztett íve, fokozatai. Mindezzel együtt: szórakoztató produkciót láttunk, jót nevettünk velük. Szívből gratulálok!

Szociális Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye, Szekszárd, Bíborszín Tánccsoport - „Az Én anyám”

Igazán nem lehet mondani, hogy a Bíborszín csoport felkészületlenül érkezett fesztiválunkra. Nagyon alapos munkát végeztek, mint mindig. Harmóniát, átgondoltságot sugárzó, kifejező (színpad)képek jellemzik táncukat, változatos térhasználat és jelmezek. A csoport tagjainak adottságait mindig igyekeznek maximálisan kihasználni, valódi értéket teremteni. Ez most is sikerült. Talán kicsit túl is fokozták idén ezt a maximalizmust. Jellemzően használják, és általában jól használják a modern technika vívmányait, most mégis az volt az érzésem, hogy egyszerre kell néznem két produkciót. Félreértés ne essék: két jó produkcióról beszélek, ami bár azonos témájú, mégiscsak kettő. Arra gondolok itt, hogy láttunk egy jól szerkesztett, hatásos filmet a háttérben. Értem az elgondolást. Maximálisan alkalmas is lehetett volna maga a vetítés a tánc hangulatának fokozására. De nem ez a film. Vagy inkább: nem a háttérben. Érdekelt, mert jó volt. Úgy viszont, hogy még szöveg is futott rajta, teljesen elvonta a figyelmemet a fő hangsúlyról, a tánccsoportról. Nem az olvasás okoz nehézséget, és nem nyilván nem érdekelt jobban a film a tánckoreográfiánál. Sőt: kifejezetten tetszett mindkettő. A hangsúlyokat nem értem. Időnként ugyanis annyira erősnek bizonyult hatásaiban a háttér, hogy kizárólag arra kellett figyelnem. Mikor pedig egy szép mozdulatsorral vonták el a figyelmemet a táncosok, aggódtam, hogy lemaradok a filmről. Ahhoz, hogy ez a produkció teljes egészében értelmezhető, élvezhető legyen, legalább kétszer meg kellett volna néznem az előadást. Mindenképp javaslom a két műsorszám szétválasztását. Nézzük meg a filmet, majd mutassák be nekünk a táncot! Semmit nem vont volna le a dolog élvezeti értékéből ez a „leválasztás”, sőt: azt hiszem, így biztosíthatott volna valóban jól működő (érzelmi) hátteret a táncosok erősítésére. Ezzel együtt: sokunknak csalt könnyeket a szemébe a produkció, ezek pedig a szeretet, a meghatottság könnyei voltak. A felkészült táncosok nagy szeretettel és maximális odaadással adták át magukat a közösen táncolás örömének. Méltán lehetnek büszkék a Bíborszínes anyukák, szívből gratulálok!

Békés Megyei Körösmenti Szociális Centrum, Magyarbánhegyes

Dinamika színjátszó csoport - Legyetek jók:

Jó alapötlet, vidám zenék, lelkes csapat. Szerethető volt a produkció. A tanult lépésanyagot szépen, egységesen táncolták, látszott az alapos munkavégzés, a pontos felkészülés. Kicsit sok volt az ismétlés a koreográfiában. Tisztában vagyok az okával, mégis javaslom bővíteni valamilyen módon a lépésanyagot, különösen a körben táncolt motívumoknál. Ez a térforma sok lehetőséged ad, nem csak karfonásra, hanem bármilyen csoportban, vagy párokban való táncolásra, mozgásra. Amennyiben a csoport tagjainak képességei nem minden esetben teszik lehetővé többféle tánclépés rögzítését, javaslom, hogy szólókat is tegyenek a koreográfiába, vagy épp egy ügyes párost emeljenek ki, akik (akár épp egy kör közepén) kicsit változatosabbá teszik a formációt. Ügyesek voltak, talán legközelebb mosolyból sem lesz hiány a színpadon, ha majd nem izgulnak ennyire! Szívből gratulálok!

Foglalkoztató Intézet, Darvastó

Darvastói Fiatalok

Régi álmomat váltották valóra a Darvastói Fiatalok. Műhelyünk jobbnál jobb énekesekkel, zenekarokkal büszkélkedhet, és mikor táncolható dallamok csendülnek fel valamelyikük repertoárjában, mindig megfogalmazódik bennem az igény, hogy táncosokat is lássak egy színpadon velük. Ezt valósította meg ez a csapat, nem is akármilyen minőségben. Mikor háttértáncot ad elő a csoport, nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, amitől még minőségi egy produkció, de nem túl hangsúlyos. Esetükben ez sikeresnek mondható. Még akkor is, ha –talán épp a háttértánc jelleg miatt- viszonylag kevés lépéssel dolgoztak, és nyilván a térforma-válásokkal is óvatosan bántak. Mindenképp bíztatom a csoportot a zenészekkel való közös megjelenésre, mert nagyon jól áll nekik ez a megmutatkozás. Nem zavarják, nem zavarják össze egymást, ami felkészítőik alaposságát dicséri. A táncosok produktumát a jó előadásmód, szép mozdulatok jellemzik. Páros táncokat is szívesen néznék előadásukban. Remek volt összességében, szívből gratulálok!

Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény, Polgárdi

Iparkodók - Szívem szívedhez ér

Ebben a táncban aztán igazán megmutatták a polgárdiak, hogy mennyire változatosan lehet használni a teret egy jól szerkesztett koreográfián belül, egy viszonylag nagy létszámú csoport esetében. Mondhatom, hogy saját kis házi versenyünket is megnyerték, 7-8 térformaváltást számoltam meg a produkcióban. Nem csak a terekkel bántak jól, ügyesek is, szép mozdulatokat láthattunk tőlük ízléses jelmezekben. Arra azért figyelni kell, hogy ne legyen „szájbarágós” a mozdulatsor. Még, ha értjük is a dalszöveget, nem kell a táncosoknak elmutogatniuk a dal legkisebb részletét sem. Az érzéseket mutassák meg, amit kivált ez a dal belőlük. „Ki szívét osztja szét…” – hiányoltam a bensőségesebb mozdulatokat. Nem hatalmas ívű, lendületes koreográfiaívekre gondolok itt, csak arra, hogy mondjuk egy ölelés, egy-egy szeretetteljes gesztus tovább színesítette volna az előadást. Szépen dolgozik a csoport párban is, mutatós, egységes végpózzal zárták bemutatójukat. Szívből gratulálok!

 

Társastánc

Molnár Gábor Műhely Alapítvány, Ajka, Kavalkád Tánccsoport - Fiesta Mix

Szépen együtt mozgó párokat láthattunk. Rendezett színpadképet, ízléses, mutatós ruhát a lányokon. Értem a koncepciót az öltözékükben, és tetszik is. (Bár a fiúkra inkább pólót vagy inget adtam volna.) A rumbában és cha-cha-chában –vagy csacsacsában- írjuk bárhogyan, szépen kigyakorolt alaplépéseket táncolt a csoport, láthatóan nagy szeretettel és kedvvel. Remek hangulatot varázsoltak, és talán ez a legfontosabb.

Tipp: a csacsacsa alaplépése 4-re indul, ha sasszéval kezdjük. 1-2-3-ra még javaslom „segédlépések” használatát, így pontosan zenében lesznek a továbbiak is.

Nagyon szépen megállta a helyét a csoport ebben a nem könnyű feladatban, szívből gratulálok!

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely

Vadrózsa Tánccsoport - Kis standard mix

Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Vadrózsák sem idén.

Kicsit hiányolom a régi vonalat, amikor saját kis „mini-történetben” mutatkoztak meg a Műhely színpadán, de izgalommal vártam, hogyan állják meg a helyüket ebben a „faltól falig tánc” választásban. Standardeket táncolni, gyakorolni általában „hálátlanabb” feladatnak bizonyul, hiszen ebben nem feltétlenül tudunk válogatni a legfrissebb slágerekből, és valljuk be: nem is túl tapsoltatós a műfaj, ha egy fesztiváli közönség ízlését vesszük alapul. Angolkeringőt, bécsi keringőt és tangót láthattunk tőlük. Én inkább standard bemutatónak hívnám mix helyett, mert lépéseikben nem fonódtak össze még a különböző táncok, és a zenék sem simultak úgy össze, ahogyan azt egy mixben elvárnánk. Ez persze semmit nem vont le a produkció élvezeti értékéből, egyre szebben táncol a csoport. Sok fiúval és kevés lánnyal társastáncos formációt készíteni szintén nem könnyű feladat. Koreográfusuk bizonyította, hogy lehetséges. Jó térhasználat, változatos térformák, kellemes díszítőelemek jellemezték a produkciót.

Tipp: többtáncos összeállításnál érdemes rövidebbre vágni a zenéket, hogy az utolsó részig maradjon energiája a legfáradékonyabb táncosnak is. Ha a bécsi keringőhöz használt zenén gyorsítanak egy minimálisat, lendületesebb lehet a tánc, mert annál a résznél éreztem leginkább a „nehézkességét” a bemutatónak.

Nagyon AKAR ez a csoport. Lépésről lépésre haladnak egy nehéz úton. De haladnak és ez a legfontosabb. Szeretik a kihívásokat, szeretnek fellépni, és komolyan veszik a munkát. Ha sokat gyakorolnak, alapoznak, és nem veszítik el a jókedvüket, biztosra veszem, hogy a továbbiakban még magabiztosabban állnak majd színpadra. Szívből gratulálok!

Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye, Debrecen, Napsugár Tánccsoport - Palotás

Minden tapasztalat tanít, előre visz a fejlődés felé, legyen az jó, vagy rossz tapasztalat. A Napsugár tánccsoport előadása, pontosabban az idei fesztiváli megmutatkozásuk kezdete nem volt zökkenőmentes. Hogyan is lehetne az? A Gárdonyi Géza Színház színpadán állunk! Nincs ember, aki ne érezné ennek a tehernek a súlyát, legyen az táncos, vagy segítő. Nyilván ebből fakadt a kissé döcögősre sikeredett kezdés. Ettől függetlenül egy igényes, élvezhető produkciót láttunk. A Napsugár Tánccsoport az utóbbi években minőségi fejlődésnek indult, ezt az ívet követi idei táncuk is. Változatos térforma-használat, jó együttmunka jellemzi a csapat munkáit, valódi táncok valódi alaplépéseivel, ami nagy előrelépés. A zeneválasztás, a koreográfia kiemelkedő. A táncosok ügyesek, fegyelmezetten, képességeikhez igazodva a maximumot nyújtották. Csodálatos jelmezekben jelentek meg korábban is, ez a mostani alkalom viszont talán még kedvesebb volt számukra, hiszen nekik tervezett táncruhákban léphettek színpadra. Csodálatos ajándék ez, amit pontos táncukkal háláltak meg a táncosok. Talán csak a levonulást, a nézőtől való elköszönést tartottam kicsit túlméretezettnek a produkció hosszához képest. Tudom azt is, hogy nagy biztonság a koreográfussal tartani a szemkontaktust a színpadról, míg ő a színpad előtt állva, jelenlétével támogatja a fellépőket.  Látom a lelkesedést, és azt a szeretettel teli légkört is, ahogyan ők viszonyulnak egymáshoz. Mégis azt javaslom, hogy egy következő lépcsőfok lehet, ha megpróbálnak kicsit önállóan is dolgozni a fellépésen. Tudom, hogy nem szívesen engedik el azt a bíztató mosolyt a csoport tagjai, amit tánc közben kapnak vezetőjüktől szemből, de ha megpróbálják, elképzelhető, hogy észreveszik a közönség elégedettségét, bíztatását is az arcokon, ami méltán kijár nekik, mert nagyon ügyesek! Szívből gratulálok!

BARANYA MGYK, Pécs, Lombosi Tünde, Horváth Kristóf - Travesuros Nicky Jam latin tánc

 Ha latin táncokról beszélünk, általában az öt legnépszerűbb latin-amerikai táncot soroljuk ide (cha-cha-cha, szamba, rumba, paso doble, jive). Ha ezekből választunk, társastánc kategóriában kell nevezni a produkciót. Mindenképp érdemes pontosítani, ha valamilyen latinos hangulatú divattáncot táncol a csoport. Ha pedig esetleg latin zenére zumbázunk, azt is le kell írni. „Latin táncként” nem nagyon tudom hová besorolni a látottakat. Arra bátorítom a csoportot, hogy merjenek kicsit bátrabban játszani a terekkel. Jobban be kell táncolni a színpadot, merni kell párban táncolni, alaposan kigyakorolni a produkciót mielőtt fellépnek vele. Egy olyan útkeresést látok, amikor még nem dőlt el, hogy a társastáncok, vagy a modern tánc felé induljon el a csapat. Érdemes ebben dönteni és csak az egyikre koncentrálni a továbbiakban, legalábbis egy produkción belül. Ettől eltekintve egy hangulatos, vidám táncformációval színesítették a napunkat, szívből gratulálok!

Liget Otthon, Szolnok, Liget táncosai, Salsa

A Liget táncosainak idei produktumát elsősorban a jó ízlés jellemezte minden tekintetben. Felkészítőik a minőségre törekedtek, úgy a választott tánc alapmotívumainak átadásában, mint a koreográfiában, vagy a színpadi megjelenésben. Ötletes, mindenkin jól mutató formációs ruhában álltak színpadra. Nagyon tetszett az „egységes, mégis személyre szabott- elv”, amivel öltöztették a táncosokat. A különböző színű, de szabásában egységes fellépőruha mindenkinek jól állt, láthatóan jól mozogtak benne a táncosok, valóban sajátjuknak érezték, egy ízléses, jól komponált egységet alkottak. Bíztatom a bátrabb térhasználatra a csoportot, a nem csak 4 párban, hanem esetenként a 8 táncosban való gondolkodásra, így változatosabb lehet a koreográfia. A használt alaplépések rendben vannak, a választott tánc nehézségi fokozatából kiindulva pedig méginkább. Sok gyakorlással, alapozással ez pontosabb lehet. Mindenképp jó az irány, helyes az út. Felkészítőik a minőségi munkára törekedtek, az ilyen típusú igényesség pedig alkalmas arra, hogy idővel a legjobbak közé emelje a csapatot. Szívből gratulálok!

Fenyves Otthon, Bánhalma, Táncolj szívből tánccsoport - „Ébredj fel, mert a múltad is rád köszön!”:

A modern kategóriába érkezett nevezés ellenére a társastáncosok közé sorolom a csoportot, remélem, nem sértem meg őket ezzel! Már csak azért is tartoznak ők ide, mert Botond Béla tanár úr Műhelyes továbbképzéseinek áldásos nyomát viseli magán a csoport idei produkciója is. Igényes koreográfiák, jó alapötlet, hibátlan zeneválasztás, pontos, zenében táncolt alaplépések… A fellépő ruhák színvonala, minősége is hibátlan. Külön gratulálok a tervezőnek, aki stílustörés nélkül öltöztette divatosan fel a lányokat, úgy, hogy fellépő ruhájuk 2017-ben is megállja a helyét, annak ellenére, hogy egy „retro összeállításról” beszélünk. A cipők alkalmasságától a frizurák összhangjáig mindenre figyeltek az alkotók, táncosaik pedig a tőlük megszokott, (már-már elvárt) magas minőséget produkálták. Tetszett a koreográfia játékossága, bár a cím alapján teljesen másra számítottam. Ha ilyen „súlyos” mondanivalót hordoz a cím, érdemes egy kicsit mélyebb dramaturgiával dolgozni a közérthetőség érdekében. Persze ezt nem éltem meg problémaként, mégis azt gondolom a csoport képességeit, a háttérstáb tehetségét, igényességét ismerve, hogy nyugodtan elkezdhetnek saját kis történetet mesélni, persze a saját eszköztárukkal. Nem műfajváltást javaslok! A Műhely társastáncos csoportjainak élvonalába dolgozta be magát az évek alatt ez a csoport, és semmiképp nem lenne jó, ha elveszítenénk őket ebben a műfajban. Viszont mostani műsorukban valódi színpadi jelenlétet, színészi képességeket is megcsillogtattak tánctudásuk mellet. Így arra bíztatom őket, hogy használják még bátrabban ezeket a képességeket! Mindig megdobban a szívem, ha azt a fajta szakmai igényességet látom visszaköszönni a színpadról, amit a Speciális Művészeti Műhely képvisel. Különösen akkor, ha műhelyünk saját továbbképzéseinek gyermeke egy ilyen csoport produktuma. Köszönöm az élményt, szívből gratulálok!

Budapest XV. ker. Önkormányzat ESZI ÉNO, Budapest, Figura tánccsoport - „Leonard Cohen: I’m Your Man” tangó:

A Figura tánccsoport is kísérletező kedvében volt, ami idei társastáncos fesztiváli megmutatkozásukat illeti. A történetmesélés felé indult el a csoport. Mondhatom, hogy „első kézből” jövő tapasztalatom szerint –elnézést a képzavarért-, a csoport tagjai maximálisan alkalmasak is a feladatra, hiszen tavaszi közös műhelymunkáink okán közelebbről ismerem a csapattagok képességeit. Ezeket a jó képességeket pedig maximálisan meg is mutatják, úgy néptánc, mint társastánc terén fesztiválunk színpadán is évről évre. Így volt ez idén is. A tangó, mint tánc, jó választásnak bizonyult, hibátlan alaplépéseket táncoltak szép tartásban, jó kötésekkel. Kicsit lassúnak éreztem a zenét. Ismerem a választott dalt, értem az okot is, amiért ez nem volt gyorsabb, arra viszont vigyázni kell a zeneválasztásnál, hogy ha táncolunk rá, az adott tánc jellegének mindenképp meg kell mutatkoznia. A tangót a standard táncok közt táncoljuk, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy valójában latin gyökerekkel rendelkezik. Jellegzetessége a gyors, hirtelen fékezett, erőteljes haladómozgás, a lépések szaggatottan váltakoznak a szenvedélyes dinamika és a feszült szünet között. Egy túl lassú zenében amatőr táncosoknál gyakorlatilag épp ez a tangó-jelleg tűnik el. Ezzel együtt: szép kötésekkel, nem túlvállalt figuraanyagot táncolt a csoport, ügyesen. Jó iránynak tartom a történetmesélést, ha ezen az úton járnak továbbra is, ez idővel tökéletesedhet. Üdvözlöm az új csapattag, Tomi felbukkanását a színpadon, külön öröm számomra, hogy törekszik a felkészítő saját feladattal ellátni minden csapattagot, saját képességeiket maximálisan kiaknázva. Ízléses, stílusában is maximálisan a műfajhoz illeszkedő jelmezekben léptek színpadra (mint mindig). A cipőválasztást nem igazán tudtam összeegyeztetni a fejemben megjelenő cipő képével, ha a tangóra gondolok, de értem, hogy valószínűleg a színe miatt esett erre a cipőre a választás a jelenetben való hangsúlya miatt. Mindig nagy öröm számomra, ha valamelyik csoport újabb lépcsőfokot lép, kísérletez. Az irány jó, és jól áll a csapatnak. Pontosabb, átgondoltabb történetvezetéssel nagyszerű dolgokra lesznek képesek. Izgalommal várom a folytatást, szívből gratulálok!

Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon, Balmazújváros

Wywaras Dance Group - „Álmaim, vágyaim felragyognak majd”:

Vannak olyan csapatok Műhelyünkben, akiknek már a puszta megjelenése is tanít. A Wywaras a legtökéletesebb példa erre. Évtizedek szakmai tapasztalatai állnak mögöttük, mégsem tudjuk soha előre, mire számítsunk tőlük. Hatalmas súly, adott esetben teher is lehet ez az elvárás a csoportnak, felkészítőjüknek, mégsem érzem soha a „görcsösen megfelelni, megújulni akarást” produkcióikon. Egyszerűen csak megjelennek, eltáncolják a világot, és hazamennek. De valahogy mindig úgy, hogy mindenki emlékszik rájuk. Ez történt most is. Ne feledjük el –korántsem kisebbítve a táncosok érdemeit-, hogy valódi „szerencse fiai” ők. Hiszen egy olyan intézményben dolgozhatnak együtt, ahol egy művészetbarát, támogató vezetés mellett egy tehetséges és kreatív csoportvezető keze alatt dolgozhatnak, aki hatalmas alázattal viseltetik a művészetek és a minőségi munkavégzés iránt, és tökéletes pedagógus. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a csoport tagjai magabiztosan lépnek színpadra, garantálva a mindenkori minőséget bemutatóikban. Átgondolt zeneválasztás jellemezte a csoport produkcióját, a használt latinoknál pedig pontos alaplépések, jó kötések. Külön kiemelném a rumbában a táncospár közti összhangot, a valódi egymásnak, egymással táncolást, ami fokozatokat emelt a látottak minőségén. A történetmeséléssel pár éve gazdagítják táncos produkcióikat, jól áll nekik ez az irány. Nagyszerű a csapat, szívből gratulálok!

Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény, Tordas, EDCSI Dance Tordas - Rumba

Hallva a csoport néptáncos múltját bemutató konfot, izgalommal vártam, mit mutat nekünk társastáncban ez a csoport. Ha csalódtam is, kizárólag kellemesen. Magabiztos, pontos táncosokat láttam, mintha mindig is ezt a műfajt űzték volna. Remek zeneválasztás volt az övék, idén az egyik legjobb. Nem csak a táncolhatóságra figyeltek ebben ugyanis, hanem a választott tánc valódi ritmusára is. Egy ismert popdal versenytáncos átdolgozására táncoltak ugyanis. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy végig pontosak voltak, szépen dolgoztak együtt. Koreográfiában bátran használjanak térforma-váltásokat, sőt, ha elég magabiztosak táncosaik, valamennyi különtáncot is elbír a műfaj. Ezek csak ötletek, hogyan lehet még színesíteni a produkciót, de a legfontosabb az, hogy változatos figuraanyag, szép, pontos kötések jellemezték a koreográfiát, a táncosok pedig csinosak voltak. Szőrözésnek tűnhet, ha egy ilyen szépen előadott produkció kapcsán kézfejproblémákat emlegetek, így nem is teszem, beszéltünk erről. Személyesen is csak azért említettem, mert képes a csoport az apró részletekre is odafigyelni, és azzal az alapozással, alázattal, ahogyan felkészítőik állnak a táncoktatáshoz, minden bizonnyal továbbra is hasonlóan magas színvonalú produktumot látunk majd tőlük! Szívből gratulálok!

Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona, Bélapátfalva, Ollé Táncklub – Palotás, Rumba

Klasszikus szerkezetű, elegáns táncprodukciót láthattunk a csoporttól. Szépek a ruháik is, bár az urak ingét javaslom hosszú ujjúra cserélni egy ilyen emelkedett témaválasztás megvalósításánál. Ügyes mozdulatok, jó térhasználat jellemezte a produkciót. Változatos lépésanyaggal dolgoztak, a feladatot ügyesen meg is oldották, talán csak a végén „fogott ki” kicsit rajtuk a választott nehézségi fokozat, de az is lehet, hogy csak elfáradtak, nem könnyű ezt a táncot végig ugyanolyan koncentrációval előadni. Ha a hölgyek oldalról közelítenek az urakhoz, mikor a térdükre ülnek, és nem úgy, hogy előttük állnak, elegánsabb lesz a végpóz is. Egységes, alaposan kidolgozott és begyakorolt, szép produkciót láttunk tőlük. Szívből gratulálok!

Szintén rumbát mutatott be az Ollé Táncklub két párosa Bélapátfalváról. Csinos ruhában, ügyesen táncolt a két pár, jó ötletnek tartom, hogy „eltolva” táncolták a sorokat. Figurálisan gazdag, szép produkciót láttunk. Itt különtánc is színesítette az előadást, láthatóan törekedtek a koreográfiában a változatosságra, ami valljuk be: két páros esetében nem könnyű feladat. Nekik sikerült. Betáncolták a teret, bátrak, ügyesek voltak. A koreográfia szépen szerkesztett ívéhez, a látványos végpózhoz is szívből gratulálok!

Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Központja, Eger

Kerek világ tánccsoport - Swing

A csapatot már a bécsi keringőjük kapcsán megdicsértem, a Swingjük talán kicsit ötletesebbre sikeredett. Itt is hangsúlyozom az alapozás fontosságát, az alaplépések pontosítását, kigyakorlását. Jó hangulatú, vidáman előadott táncprodukciót láthattunk tőlük, mely mögött minden bizonnyal sok munka van úgy a felkészítők, mint a táncosok részéről. Szívből gratulálok!

Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Központja, Eger

Kerek világ tánccsoport - Bécsi keringő

Jól együtt dolgozó, ügyes csapatot láttunk, szép fellépő ruhákban. A fiúk ingét viszont mindenképp hosszú ujjúra kell cserélni, ha a legelegánsabb táncok egyikével lépnek színpadra. Az alaplépéseket, pontosabban a bécsi keringő valódi alaplépéseit még sokat kell gyakorolnia a csoportnak. A koreográfiakészítés szüneteiben javaslom a tánclépések pontosítását, gyakorlását. Az ilyen táncpróbák monotonnak tűnnek, de mindenképp megéri, mert a táncosok alkalmasak ezek elsajátítására. Koreográfiában a változatosságra törekedett a csoport, viszont kicsit nehéznek ítélem a választott térformák némelyikét. Épp ezért, nem is tudták pontosan tartani pl. a kezdésnél használt térformát. Sor, sorok, oszlop, kör. Érdemes ezekben az egyszerűbb térformákban gondolkodni, és csak akkor nehezíteni, ha ezeket már pontosan tudja tartani a csoport minden párosa. Mindenképp ígéretes a csoport munkája, és kimondottan jól áll nekik ez a műfaj, mert szemmel láthatóan ügyesen és szívesen dolgoznak párban. Szívből gratulálok!

Kincs Alexa, szociálpedagógus

Last modification: Cs 18 jan. 2018

Támogatóink