Szakmai értékelés - Színjátszás

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az egri XXX. Speciális Művészeti Fesztivál egy kimagasló találkozó volt szakmai szemmel. A produkciók zömében átgondoltak és színvonalasak voltak és érezhető a csoportoknál a minőségi javulás, az elszántság és a tenniakarás, a megmutatkozás vágya. A jobbá és ügyesebbé válás cél. Nemcsak a fogyatékkal élőknél, hanem a segítőknél, nevelőknél, a művészeti csoportok vezetőinél is. Tanulni jó! Egymásból erőt, ötletet, kreativitást meríteni szintén jó és hálás feladat.

S ahogy telnek az évek, ezek a pozitív impulzusok visszaköszönnek a színpadon. A befektetett energiák megtérülnek a ragyogó arcokban, a nevetésben, a sírásban, a csendben, a zajban, és a vastapsban.

Hálás vagyok, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek, részese a múltnak, a jelennek és nagyon remélem, hogy a jövőnek is!!!

Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, Jászberény

KontraFék csoport – Jászsági népi játékok

Egy jól megkomponált népi játékot láttunk. Jó ötlet ez az összeállítás, látszik, hogy szeretik a szereplők. Az elejét kissé statikusnak éreztem, talán itt szét kellett volna osztani a szerepeket. Ezen kívül volt egy háttérénekes, akit nem láttunk és alig hallottunk. Ezt máskor technikailag meg kell oldani. A néptáncnak örültem, talán egy kicsit dinamikusabb és bonyolultabb lépéseket is bele lehetett volna csempészni, de így is nagyszerű volt, gratulálok!

Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Margaréta Rehabilitációs Intézménye, Regöly  

Magyar János - Juhász György: Óda a fényhez

Érdekes és merész választás volt ez a vers, de János tiszta és kellemes orgánuma, valamint a felénk közvetített lelki mélysége elvarázsolt. Szívből gratulálok!

Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum, Dévaványa

Napsugár Színjátszó Csoport - 50. házassági évforduló

Jó képességű gondozottakat láttam egy érthető és vicces kabaréjelenetben. A közönség jól szórakozott és én is. Talán a gumival odarögzített bajuszt elhagynám. Nélküle is megél a jelenet. Gratulálok!

Szegedi Dr. Waltner Károly Otthon Különleges Gyermek- otthona, Hódmezővásárhely, Aranyszőrű bárány

Nagyon jó ötletnek tartom a narrálást, amire a szereplők "rámozogják" a cselekményt. Nagy gratuláció a csoportvezetőnek, hogy megtalálták a gondozottak képességei szerinti járható utat. Tetszett a zenei aláfestés is, megvolt a helye mindennek. A belecsempészett modern humor felbukkanásáért pedig hálás vagyok. Ízléses volt, de nem sok. Szeretettel gratulálok!

Hársfa Egyesület, Budapest

Hársfa Színjátszó kör – Vaszary Gábor: Bözsike mindent elintéz

Egy megunhatatlan jelenetet láttunk, ügyes előadókkal. A szövegpoénok átjöttek, a közönség jól szórakozott. Egy dolgot jegyeznék meg. A néző reagálását a szereplő várja meg és csak utána menjen tovább a szöveggel. Köszönöm az élményt, gratulálok!

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely

Szentes János - Aranyosi Ervin: Ki vagyok én és mi lehetek?

Jánosunk nagyon izgult. Nem volt ezzel egyedül. Szoknia kell a közönséget, ezért is ajánlatos, ha többször lép fel különböző rendezvényeken. A zárt szájjal történő versmondáson kell egy kicsit alakítani beszédtechnikai gyakorlatokkal. Gratulálok!

Molnár Gábor Műhely Alapítvány, Ajka

Ambrózia Színjátszó Csoport - Cseresznyefavirág

Nagyon örültem ennek a történetnek is, mert arról tanúskodik, hogy hozzáértő segítők veszik körül a gondozottakat, akik tisztában vannak a céljaikkal. Az előadásban szép jelmezeket láttam, tiszta, érthető történetet, kevés szöveggel. Vicces volt, velős és frappáns. Köszönöm és gratulálok!

Fenyves, Bánhalma

Csutka Jutka és csodacsapata - Más vagyok

Csutka Jutka csapata ismét nagyszerű volt! A mozgásszínházi elemek használatáért, a jó zeneválasztásért, a sokatmondó témáért csak gratulálni tudok! Amiben változtatnék, az helyenként a statikusság, valamint a szöveg alatti mozdulatok "felturbózása". A prózai rész alatt a mozdulatokkal hozzáteszünk, kiegészítvén a mondanivalót. Nem érdemes a hallott gondolatokat elmutogatni. Ha pedig "pihentetek" egy szereplőt, akkor valamilyen pozícióba kell kimerevíteni, vagy ki kell rendezni arra az időre a színpadról. Kerüljük az egyhelyben való ácsingózást. Drukkolok a továbbiakban is és várom a folytatást!

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely

Kaméleon Színjátszó Csoport – Lőrincz Miklós: Úrinő a zongoránál

Csak dicsérni tudom a csapatot! Jó képességűek a szereplők, találó a szereposztás és helyén van a poentírozás. Talán az egész jelenetet előrébb hoztam volna a színpadon. Gondolom, ez a beállás gyorsasága miatt volt így. Gratulálok!

Szimbiózis Alapítvány, Miskolc, Szimbiózis Mozgásszínház - Soha ne add fel!

A miskolci csapat maradandót alkotott és megható témát boncolgatott. A törekvés jó, ám a megfogalmazás nem teljesen egyértelmű. A vezetőnek át kell gondolnia, hogy mik azok a támpontok a történetben, amik lényegesek és mik nem. A lényeget kiemeljük, megtámogatjuk zenei váltással, érzelmi fűtöttséget kifejező mozdulatokkal. A nézőnek tudnia kell, miről van szó. A táncos elemeket is többet használtam volna. Így elkerülhettük volna a statikusságot. Az egyéni és csoportos mozgás egészséges váltakozása előrelendíti a néző figyelmét. Köszönöm a munkát és további sok sikert kívánok Edina és várom a folytatást!

Fenyves Otthon, Bánhalma

Ivánfi Mária – Benedek Elek: Megjöttek a fecskék

Mária nagyon izgult. Alig hallottam el-elcsukló hangját. Sokat kell gyakorolni, de semmi esetre se keseredjen el. További sok sikert!

Csongrád Megyei Szivárvány Otthon, Hódmezővásárhely

Szivárvány Színjátszó Kör - Nóti Károly: Lux

Egy tisztességes, korrekt előadást láttam, jó szereposztással, ami illik a gondozottakhoz. Talán néha halk volt, de ez azért lehetett, mert hátra szorultak a színpadon. Gratulálok!

Hársfa Egyesület, Budapest

Hársfa színjátszó kör – Fecske László: Ödön az idegenlégióban

Ezt a kabaréjelenetet volt szerencsém már látni a múlt évben. Úgy gondolom, nagyon jó képességű fiatalok szerepelnek benne, akik olyan profizmussal rendelkeznek, ami dicséretes. A jelenet önmagáért beszélt, gratulálok!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Mérk

Nyitnikék Csoport - Légy jó mindhalálig!

Nagyon örülök, hogy Mérkről is hallottunk az idén. Sokat dolgoztak és szeretik, amit csinálnak. Ám maga a jelenet megoldása nem volt szerencsés. Egy rossz felvételre énekelni, tátogni és lemutogatni a történetet nem kellemes. Meg kell találni azt a műfajt, amiben önmagukat tudják adni a gondozottak, ami nekik való mind témában, mind képességben. A továbbiakban sok sikert kívánok és várom a következő alkalmat!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Nyírbéltek, Bélteki Csoport - Lehetsz király

Egy klipet láttunk a színpadon, amit nagyon élveztek a fiatalok. Tanácsként annyit mondanék, hogy máskor jobban dolgozzák ki a műsorukat, adjanak megnyilvánulási lehetőséget egy-egy szereplőnek, és a vezető próbálja meg a saját csoportjára szabni, belőlük építkezve összerakni a jelenetet vagy a produkciót. Gratulálok!

Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, Jászberény

Sugár Kata Boglárka, Jáger Vilmos – Varró Dániel: Túl a Maszathegyen

Ez a vers nagyon nekik való volt, vicces, könnyed, fiatalos. Néha Vilmost nem lehetett érteni, ezért lassítani kell a tempón és javasolt a beszédtechnikai mondókák gyakorlása. Gratulálok!

Fenyves Otthon, Bánhalma

Magyar Magdolna – Pósa Lajos: A haza

Magdolna szépen mond verset, jó orgánummal rendelkezik. Lehet, hogy nagyon izgult, de nem éreztem a közölni való gondolatot. Bíztatom, hogy hozzá közel álló témában mondjon verset máskor. Gratulálok!

Liget Otthon, Szolnok:

„Sok a duma” Színjátszó Csoport – Radó Denise: Tündér Tóni és az összekutyult mese

Ez az abszurd mese teljesen a gondozottak képességeire volt szabva. Találó szereposztás, dicséretes alakítások, jó poentírozás színesítette az előadást. Gyakorlott szereplőkről beszélünk, akik érzik a közönséget. Szívből gratulálok a vezetőknek a jól közvetített dramaturgiáért, a könnyen mozdítható díszletekért és az összes szereplőnek lehetőséget, megmutatkozást kínáló produkcióért. Köszönöm!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Nyírbéltek

Nagy Csilla – Aranyosi Ervin: A szeretetről

Csilla nagyon izgult, próbálta átadni a vers gondolatait, ám az izgalom teljesen úrrá lett rajta. Szokni kell a közönséget és bátran tovább gyakorolni!

Egri Szalaparti EGYMI és Kollégium, Eger

Figeczki Márta – Szalai Borbála: A kakas meg a róka

A kakas meg a róka című verset mondta Márta. Jól, tagoltan szavalta kis meséjét, látszott, hogy élvezi minden pillanatát. Odavonzotta a figyelmet magára. Gratulálok!

Kozák Amanda - Fésűs Éva: Csak ennyi

Fésűs Éva: Csak ennyi című versét szavalta. Szépen, tisztán, kicsit énekelve, de helyesen tagolva mondta versét Amanda. Gratulálok!

Takács Gergő - Juhász Magda: Az álomhajó

Juhász Magda: Az álomhajó című versét Gergő olyan átszellemülten, vidáman, érthetően mondta el, hogy engem teljesen magával ragadott. Gratulálok a felkészítőknek a jó választásért. Remélem, még sokszor látjuk ezt a fiút verset mondani!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Ápoló Gondozó Otthona, Nyírbéltek

Bélteki Csoport – Móricz Zsigmond: Dinnyék

Tudom a hátterét a csapat felállásának, nehéz körülmények között léptek színpadra a szereplők. Örülök, hogy itt voltak és láthattuk őket! Tanácsként mondom, hogy legközelebb a sok szövegből bátran ki lehet húzni, hogy mindenki a képessége szerint játsszon. Nem elég csak felmondani a párbeszédeket, hanem pontosan be kell állítani, hogy ki mikor, hol, hogyan és kinek beszél. Hogyha ennyi hölgytag van a csoportban érdemesebb olyan jelenetet vagy történetet választani, ahol nők szerepelnek. Nem szerencsés a lányokat fiúnak öltöztetni. Várjuk a következő előadást, amihez sok sikert kívánok!

Egri Szalaparti EGYMI és Kollégium, Eger

Kismenők - Kapcsolatok

Gratulálok az egri csoportnak, mivel nagyon hétköznapi, saját magukról szóló témával jöttek. A pontosság lenyűgözött! Betöltötték a színpadot, a mozdulatok egyértelműek voltak, a zenei anyag összeválogatása is odaillő, mai, modern volt. Talán egy kicsit több csoportban való együttmozgást, tánclépést tettem volna bele, de így is nagyszerű volt!

Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona, Andornaktálya:

Komédiások Színjátszó csoport - Hófehérke és a hét elgyötört törpe

Nagy öröm volt számomra ismét a fesztivál színpadán látnom Andornaktályát! A nekik való kabaréjelenettel nem volt könnyű dolguk, de mégis megbirkóztak vele. Talán frappánsabb lett volna, ha egy kicsit húznak a szövegből és ragaszkodnak a kikért kellékükhöz valamint a díszletelemek helyéhez, de úgy gondolom, hogy így is szórakoztató volt és élvezhető! Gratulálok!

Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény, Eger, Nyitni-Kék Színitanoda - A szúnyog

Az egriek története elrepített minket a rovarok világába és az emberrel való kapcsolatukba. A díszlet és a jelmezek csodálatosan illeszkedtek ehhez a témához. A szereplők saját képességeik szerint, pontosan be lettek állítva, a felkészítő érti a dolgát. A poénok átjöttek, a közönség jól szórakozott a történeten. Egyedül azon változtatnék, hogy az éppen nem játszó szereplőket valamilyen más helyzetbe hoznám, kimerevíteném, vagy esetleg kirendezném a színpadról. Tehát az ácsingózásokat kerülném! Szeretettel gratulálok!

 

Szél Anikó, színész

 

Last modification: Cs 18 jan. 2018

Támogatóink