Szakmai értékelés - Néptánc

2017. állíthatom, hogy neves évszám lett a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület naptárában. Joggal mondhatom ezt a szemle megrendezéséről, olyan kiválót alkottak, megint.

Számos kiemelkedő produkciót láthattunk a művészeti ágak minden területéről. Én, mint a néptáncosok értékelője, szívem szerint nem csak a néptáncot értékelném, de erre kaptam felkérést. 

Szent Ferenc Egyesített Szociális intézmény, Jászberény

KontraFék csoport – Jászsági népi játékok

Először nem tudtam eldönteni, hogy nekem kell e értékelni a csoportot, de a téma amihez nyúltak, mondatta velem, hogy pár mondatot írjak róluk. Nagyon tetszett, hogy olyan anyagot dolgoztak fel, amihez sokan félve nyúlnak. Nagyon sok hiba rejlik a témában, viszont a csoport megoldása,  remek volt. Egy picit rövidítenék rajta, de nem volt unalmas. Jó volt a dramatikus feldolgozása, hiteles szövegszerkesztése. Talán az összekötő táncokban hiányoltam egy kicsit az autentikusságot. Összességében tetszett és gratulálok nekik.

Tóparti Otthon, Pusztataskony

Tópart Néptánccsoport - Tánc szabad-lábon

Mivel a koreográfiát én készítettem, az előadáshoz csak annyit tennék hozzá, hogy mindent, amit megbeszéltünk a próbákon, nagyon szépen megvalósított a csoport. Látszik a felkészítőkön a tanfolyami részvétel és a sok-sok munka.  Csak megköszönni tudom az élményt a csapatnak.

Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény, Eger, Napraforgó Néptánccsoport – Tánc és tánc

Aranyos produkciót láthattunk. Szépen alkalmazták a felkészítők az egyéni képességeket. A koreográfiában mindig fontos az időarányok betartása. Ezzel elkerülhető az, hogy egyes táncrészek statikusak legyenek. Ebben az esetben az ismétlések sem lesznek látványosak. Bátran kérjenek szakmai segítséget a későbbiekben, valószínű, hogy látványos előrelépést adhat. Javaslom a Műhely által rendezett tavaszi tanfolyamot.

Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény, Magyarszerdahely,

Pityóka Néptánccsoport – Rábaközi csárdás

A csapat, hozta szokásos színvonalát. A Rábaközi táncukról előre tudtam, hogy még nem a végleges koreográfia, de amit kiemelnék, az az egység, a viseletek harmóniája, az igényes színpadi megjelenés. 

Fenyves Otthon JNSZM-i Fogyatékosok Otthona, Bánhalma

Fenyves Néptánccsoport – Serdülj, fordulj, járd a csárdást

Ez az együttes az, akik a legegyszerűbb tánclépésekből, látványos színpadi bemutatót képesek összeállítani. Köszönhető ez annak, hogy a felkészítők remek munkát végeztek. Ehhez pedig az is kell, hogy az intézmény vezetője, minden szakmai képzésre elküldi munkatársait. Gratulálok!

Harmónia Egyesített Szociális Intézmény, Ápoló-Gondozó Otthon Nyírbéltek

Zámbó József - verbunkos

Dicsérem a táncos bátorságát. Egy jó buliban előadható táncot mutatott be színpadi körülmények között. Jó a fiú mozgáskultúrája, s ha keresnek egy szakmai felkészítőt, biztos komoly sikereket érhet el.

Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ, Zsira

Zsirai Néptánccsoport - Fekete Tűz (roma néptánc)

Nehéz feladatot vállaltak. Ismerve az egyének képességét, jó megoldásokat választottak a felkészítők. Szépen megoldották a feladatot a táncosok, talán azzal még fokozható a hatás, ha jobban megmozdulnak az előadók, nagyobb teret használva. Gratulálok!

Baranya MGYK Pécs, Mohácsi Duna Gyöngye Néptánccsoport – Cigány néptánc

Nehéz feladatra vállalkoztak. Látszott, hogy igyekeztek autentikus anyaghoz nyúlni, de ezt a nehéz táncstílust leegyszerűsíteni is nehéz. Jó megoldások voltak, de érdemes kicsit utánajárni a színpadtechnikának. Hogyan lehet egyes táncegységeket felerősíteni, vagy legyengíteni a mondanivaló érdekében.

Budapest XV. ker. Önkormányzat ESZI ÉNO, Budapest

Figura tánccsoport – Kalocsai táncok

Szakmailag magam nem értékelném, viszont a csoport minden eddigieket tekintve felülmúlta önmagát. Még azokat az instrukciókat is megvalósították, amiket a próbafolyamatokban sehogy sem sikerült. Büszke vagyok a csapatra és gratulálok nekik!

Kovács Tibor, néptáncpedagógus

Last modification: P 19 jan. 2018

Támogatóink